apie lietuvių kulinariją Kulinarai turi savo patroną Viduramžiais
Europoje, taip pat ir Lietuvoje, kulinarai bei konditeriai,
kaip ir kitų amatų meistrai, privalėjo turėti savo šventąjį
užtarėją, globėją, patroną. Tam reikalui buvo
pasirinktas šventasis kankinys Laurynas, kuris 258 m. buvo
gyvas sudegintas ant žarijų, beje šv. Laurynas yra ir globėjas
nuo gaisrų. Kaip ir kiekviena tauta, lietuviai nuo senų senovės leido kulinarines knygas apie savo mitybą, maisto ruošimą ir valgių gaminimą. Apie lietuvių mitybą daug rašė senovės metraštininkai, lietuvių tautos ir istorijos tyrėjai Braunas G., Dusburgietis S., Lasicijus J., von Kotzebue A., taip pat istorikai Baginskis K., Dubinskis Z., Jucevičius L., Kraševskis J., Narbutas T., Strijkovskis M. Pirmąja kulinarine knyga reikėtų laikyti Sakowicz J. Kuchnia litevska, išspausdintą 1710 metais, nors istoriniuose šaltiniuose minima, kad Lietuvos bajorai kulinarines knygas spausdino jau nuo XVI amžiaus ir net prekiaudavo jomis Vokietijos knygų mugėse. Pirmoji lietuvių kalba išleista kulinarinė knyga yra Žemaytys S.S (man atrodo, Simonas Stanevičius, - aut.). Apey daryma walge, išleistą 1823 metais. Rusų okupacijos metais, kai buvo uždrausta lietuvių kalba, Vilniuje 1800 metais buvo išspausdinta Welondek W. knyga Kucharz doskonalny. 1854 metais Zawadska W. išleido savo knygą Kucharka Litewska, o 1893 m. Tilžėje Didžiulienė L.Žmona lietuvių kalba išspausdino kulinarinę knygą Lietuvos gaspadinė. Didžiausia kulinarinė knyga yra 1902 metais Seinuose išleista Dominyko Sako-Sakavičiaus Šeimininkėms vadovėlis, kur įdėta per 500 įvairiausių duonkepėse krosnyse gaminamų valgių receptų. Pirmąja knyga, kurioje buvo rašoma apie užsienio šalių Artimųjų Rytų gyventojų mitybą reikėtų laikyti Radvilos Našlaitėlio Mikalojaus Kristupo Kelionė į Jeruzalę, išleistą 1586 metais Bazelyje. Pirmoji knyga apie lietuvių kulinariją išeivijoje buvo išspausdinta Čikagoje 1919 metais, ji vadinosi Valgio gaminimas ir namų priežiūra. Pagal mano sudarytą bibliografiją nuo seniausių laikų iki šių dienų lietuviai apie savo kulinariją, mitybą, valgius, valgių ir gėrimų gamybą yra išleidę per 380 leidinių, aišku, neskaitant aibės šiuolaikinių internetinių svetainių, kuriuose kol kas dabar yra maža tvarkos, bet daug gražių ir perspektyvių pretenzijų. Lietuvos kulinarijos istorijos, vystymosi ypatybių, lietuviškų valgių gamybos technologijų kol kas mažai žinių turi šių dienų knygų leidyklos. Mūsų dienomis išleistose kulinarinėse knygose pateikiami tik atskirų Lietuvos regionų kaimiškų, daugiausia bulvinių valgių receptai. Tai nėra blogai, bet tada bent pavadinimuose reikėtų rašyti, kad tai yra Šiaurės Žemaitijos kaimiški bulvių valgiai arba Rytų Aukštaitijos kaimiški miltiniai valgiai, - tai neklaidintų mažiau apie kulinariją išmanančių žmonių, o žiniasklaidininkai nepirštų užsienio svečiams ne paties geriausio lietuviško maisto. Kuo garsi Lietuvos kulinarija Tūkstančius metų
skaičiuojanti Lietuvos kulinarija Europoje ir senovėje, ir
net sovietiniais laikais garsėjo savo sriubomis, kurios
lietuvių valgomos ir ryte, ir per pietus, ir vakare, dažnai
per vieną dieną verdamos net kelios sriubos. Tai pirmiausia
putros, kurių, deja, dabar niekas nebemoka virti, tai įvairiausios
fantastiško rūgštoko skonio sriubos, kurių užtaisalas
būdavo pasigaminamas iš anksto dideliais kiekiais (jei nūnai
kas imtųsi gaminti šių sriubų užtaisalą, tai
pelnai būtų didesni, nei kečupo gamintojų); įvairūs barščiai
(lietuviškus barščius su ausytėmis dažnai galima rasti
kitų Europos tautų restoranuose), raugintų kopūstų
sriubos su įvairiomis mėsomis (ypač su įsnauja ir skilandžiu)
ir baravykais, kurios verdamos kelioms dienoms ir nuo
pakartotino šildymo jų skonis bei kokybė tik gerėja,
garsioji jaučio uodegos sriuba, kurią valgyti galėdavo vien
bajorai, trintos sriubos, daržovių, pieniškosios (Rusijoje
vadinamos lietuviškosiomis), žuvienės, uždaromosios,
atbulinės ir t. t., ir pan. Bet labiausiai Lietuva garsėja
savo putromis ir šaltsriubėmis, kurios gaminamos iš
raugintos beržų ar klevų sulos, giros, raugintų burokų
rasalo (sūrymo), rūgpienio, raugpienio (su specialaus raugo
pagalba raugintas pienas, kurio nūnai nebemoka gaminti pieno
kombinatai) arba, kaip mūsų dienomis, kefyro. Lietuviai europiečius išmokė užkandžiauti Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės
kunigaikščių, didikų, bajorų, vyskupų ir kitų aukštųjų
dvasininkų rūmuose, vienuolynuose nuo senų senovės buvo
priimta svečius vaišinti priimamajame. Vos svečiui atvykus,
tuoj pat būdavo patiekiama užkanda. Beje, šitaip užkandžiauti
iš lietuvių išmoko, o vėliau ir perėmė ir savo mityboje
pritaikė Europos tautos ir slavai. Lietuviški valgiai gali stebinti pasaulio gurmanus Kiekviena lietuvių šventė,
darbymetis ar proga turėjo ir per visas negandas išlaikė ir
dabar tebeturi savo valgius - per Kūčias kiekviena šeima
darosi 12 patiekalų iš žuvies, grybų, virtų kviečių,
pupų, žirnių, būtinai deda ant stalo prėskučius su aguonų
pienu ir kisieliumi (tokių archaiškų simbolinių valgių
neturi nė viena pasaulio tauta), per Kalėdas -
virtą rūkytą kumpį arba keptą su obuoliais žąsį, per
Velykas - veršienos kumpį, naminio sviesto avinėlį,
įdarytus pyragus, dažytus ir įvairiausiais raštais išmargintus
kiaušinius (beje Velykos vadinamos ne nuo rusiškai
baltarusiško žodžio velikij, kaip aiškina kai kurie
kalbininkai, - rusai, savo Velykas vadina pascha, o nuo
žemaitiško žodžio velkinis- pirmasis pavasarinis
kiaušinis. Žemaičiai, pirmieji Europoje prijaukinę vištinius
paukščius, vieninteliai išlaikė archaiškiausią pirmojo
kiaušinio šventinimo ritualą, - per Velykas kiaušinį nudažo
svogūnų lukštais ir 3 minutėm užkasa į skruzdėlyną.
Skruzdės šį svetimkūnį taip išėsdina savo rūgštimi,
kad joks dailininkas neprilygs. Šiuos velkinius žemaičiai
didesniam derliui gauti įkasdavo savo žemės sklypų
kampuose, šeimos ir galvijų gausinimui dėdavo į statomo
namo kampus), per Užgavėnes - valgo šiupinį, blynus,
košes ir mėsą, per Sekmines rengia sambūrius
- broliškus pietus iš mėsos, pieno, kiaušinių ir daržovių,
per Vėlines dedasi ant stalo devynis patiekalus, -kiekviena
talka, skerstuvės, mėšlavėžys, sėja, bulviasodis, šienapjūtė,
rugiapjūtė, linarūtė, bulviakasis, linaminis ir t. t. turi
savo išskirtinius valgius, ypač daug įvairiausių
valgių ruošiama per krikštynas, vestuves, gimtadienius,
jubiliejus ir pakasynas. Vincentas Sakas, Bernardinai.lt, 2004 |
Kitos rugpjūčio šventės
Į
puslapį VYDIJA