samboriai, Vėlinės, ilgės
Tai Didžioji derliaus šventė,
švenčiama kelias savaites. Jai rengiami stalai, kepama
ypatinga sūrio pavidalo duona, daromas trijų devynerių alus
imdavo devynias saujas įvairių pirmo pjovimo javų,
kiekvieną saują padaliję į tris dalis, tas trejas
devynerias saujeles pašventindavo (pasmilkydavo virš aukuro
dūmų), javus iškuldavo, sumaišydavo su miežiais ir tuomet
darydavo alų. Pirmiausia pagarbinę derliaus dievus, Žemyną,
Perkūną ir vėlių globėją Veliuoną, imdavo vaišinti
protėvių vėles. Namuose prie šventiškai dengtų stalų
kviečiamos vėlės valgyti. Žmonės laikosi tyliai, kad vėlių
nenubaidytų. Sėdamasi už stalų, o po to einama į kapus,
jie puošiami, ten vaišinamasi ir paliekama maisto vėlėms.
Lankant vėles būtina žibinti ugnį, nors ir diena būtų.
Tą dieną žemaičiai turėjo paprotį mirusius iš kapų į
pirtį ir ant puotos kviesti, kėdes jiems statė, marškinius
dėjo ant paskirtos vietos; patys tris dienas gerdami vaišinosi,
paskui, visa, kas buvo dėl vėlių parengta, jų kapus gėralais
palaistę, ant kapinių palikdavę (pagal J. Basanavičiaus užrašymus).
Senieji žmonės pasakoja, kad dar praeito šimtmečio
viduryje kai kuriose vietose Vėlinių vakarą žmonės šventė
savotiškomis apeigomis. Kapinėse keldavo vaišes.
Susirinkusi giminė eidavo į kapines, vedama seniausio tos
giminės nario, giedodami: Kartu su savimi nešdavosi visokių
valgių ir gėrimų. Kapinėse prie kurio mirusiojo giminės
kapo, senis vadovas mojęs pirštu į visas keturias šalis,
kviesdamas vardais mirusius gimines iki pat prabočių kurių
tik beatminė vardus. Paskui į visas šalis laistydavo alų,
midų, pieną. Ant kapo padėdavę duonos, mėsos, sūrio ir
kitokių valgių.
Vėlinių vakarą šeimos tėvas, susirinkus visiems prie
stalo, kalba tokią maldą: Mirusiųjų Vėlelės, kurias
dar atsimena šiuose namuose, garbingi mano šeimos protėviai,
verti amžinos atminties vyrai ir moterys, o ypač tu, mano
seneli ir senele, tėve ir motina, taip pat giminės,
vaikeliai ir visi, kuriuos mirtis pasiėmė iš šitų namų,
prašau į metines vaišes. Tegul jos būna jums tokios
malonios, kaip kad mums yra saldus jūsų atminimas. Kiek
patylėjęs, paprašo visus sėsti ir valgyti. Valgydavo tylėdami.
Lietuvoje ilgą laiką laikėsi paprotys per Vėlines dalinti
elgetoms vaistą (specialiai jiems iškeptą duoną). Dzūkai
vadinamąją dziedų (elgetų) duoną kepdavo su tam
tikromis apeigomis. Iškepę paprastus kepalus, kepdavo
keturias bandeles dziedams. Ryte per pusryčius motina
suskirstydavo dziedams košės, sudėdama į specialų jiems
skirtą dubenėlį ( dziedų bliūdelį). Po to
atskirdavo mėsos ir visokio pagaminto maisto. Kol
neatskirdavo dziedams, neduodavo niekam, net vaikui valgyti.
Visiems pavalgius, paruoštą maistą išdalindavo prie bažnyčios
arba kapinėse susirinkusiems dziedams - elgetoms..
etno.lt
|